Eiwitten na je maagverkleining

Eiwitrecept voor mensen met een maagverkleining

Na een bariatrische ingreep is het noodzakelijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, omdat je door deze operatie minder opneemt. Eiwitten zijn hierbij erg belangrijk en zullen een van de belangrijkste componenten van je dieet vormen. Ze zijn terug te vinden in verschillende voedingsmiddelen en spelen een cruciale rol in je nieuwe levensstijl. Dit komt doordat eiwitten aminozuren bevatten, welke dienen als bouwstenen voor ons lichaam. Hoewel sommige aminozuren door ons lichaam zelf worden aangemaakt, moeten andere via onze voeding binnenkomen, zoals bij eiwitten het geval is. Eiwit is een voedzaam bestanddeel, vergelijkbaar met koolhydraten en vetten. Een ander woord voor eiwit is proteïne en het bevat essentiële aminozuren die ons lichaam niet kan missen. Een goede gezondheid wordt mede ondersteund door een voeding met relatief veel eiwitten, wat helpt om op gewicht te blijven. Eiwitten zorgen voor een goede verzadiging en zijn essentieel voor het behoud van spierweefsel.

Marieskookwereld, de bestsellerschrijfster voor kookboeken na je maagverkleining heeft speciaal de eiwitbijbel geschreven voor dagelijkse eiwitrijke gezonde inspiratie. Speciaal voor jou afgestemd op je maagverkleining.

Waar zitten eiwitten in?

Eiwitten zijn aanwezig in bijna alle voedingsmiddelen, zowel plantaardig als dierlijk. Plantaardige bronnen omvatten brood, granen zoals rijst en pasta, peulvruchten, bonen, linzen, noten, paddenstoelen en de producten die daarvan gemaakt zijn. Dierlijke bronnen zijn vlees, vis, gevogelte zoals kip, melk(producten), kaas en eieren. Vlees bevat het meeste eiwit, met 20 tot 30%. Ook vis is een goede bron van eiwit. De kwaliteit van eiwit verschilt per product en hangt af van de verteerbaarheid en de hoeveelheid essentiële aminozuren.

Wat doet het lichaam met eiwitten?

Het lichaam zet de energie uit eiwit minder efficiënt om dan die uit koolhydraten en vetten. Een deel van de calorieën uit eiwit wordt na de maaltijd omgezet in warmte, het zogenaamde ‘thermogene effect’. Verder verzadigt eiwit, vooral dierlijk eiwit, meer dan koolhydraten en vetten. Eiwitrijke voeding lijkt geen effect te hebben op het gewicht als het aantal calorieën gelijk is aan dat van voeding met weinig eiwit. Echter, een voeding rijk aan eiwitten kan helpen om niet te veel calorieën te consumeren, omdat mensen minder eten als ze veel eiwit binnenkrijgen. Dus het helpt je om eerder verzadigd te zijn.

Eiwitrijk recept van Marieskookwereld

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email